Daha önce sadece muhalif ekonomistlerin dile getirdiği ’kapitalizmin sonu geldi’ ve ’komünizm yeniden anlaşılmalı’ gibi görüşler, global krizle birlikte daha geniş kesimler tarafından dile getirilirken, serbest piyasa ekonomisinin de yeniden yorumlanması gerektiği pek çok uzman ve akademisyen tarafından belirtilmiştir.
Türk bankaları da Karl Marx ve Friedrich Hegel ile rekabeti yeni bir alana taşıdı. Karl Marx’ın İncil’den sonra en fazla satan kitabı Kapital’i, global krizle birlikte satış rekorları kırarken, İş Bankası Kültür Yayınları, Marx’ın Kapital’inin 3 cildini yeniden basıyor. Böylece ilk defa Kapital, Marksizme yakın duran yayınevleri dışında bir yayınevinden çıkmış olacak. Yapı Kredi Yayınları ise Marx’ın felsefi fikirlerinin dayanağını oluşturan Friedrich Hegel üzerine çok önemli bir uluslararası konferans düzenleyecek. Referans Gazetesi’nde yer alan bir haber iki banka arasındaki Marx ve Hegel rekabeteni ortaya koydu.
Önce hiç satmadı
Karl Marx, büyük yankı uyandırmasını beklediği kitabı Kapital’i yayımladığında, büyük bir hayal kırıklığı yaşar. Sadece 1000 adet basılan Kapital’e hiçbir yayınevi yer vermez; onu yok sayar. Arkadaşı Friedrich Engels’e yazdığı mektupta Marx "Eserim sükut suikastına uğradı" diyerek hayal kırıklığını paylaşır. Marx kendi yaşamında tanık olamasa da ölümünden sonra Kapital, İncil’den sonra en fazla satan kitaplar arasına girdi. Küresel krizle birlikte ’Acaba Marx haklı maydı? Kapitalizmin sonu onun öngördüğü gibi mi olacak’ soruları yeniden gündeme geldi.
Marx’ın kaynağı Hegel
Hegel ise Marx’ın felsefi fikirlerini oluştururken referans aldığı kişi ve Marksizmin çok önemli bir kaynağını oluşturuyor. Yapı Kredi Yayınları’nın krizden çok önce planladığı Uluslararası Hegel Kongresi, tam da krizin kızıştığı bir döneme denk düştü. Kongreye, dünyada "Hegel uzmanı" olarak tanınan 15 yabancı akademisyen katılacak.
Anlatılan senin hikáyendir!
EKONOMİ Politiğin Eleştirisi alt başlıklı Das Kapital, Karl Marx’ın en önemli yapıtlarından biri. Toplam üç ciltten oluşan serinin 2’inci ve 3’üncü ciltleri Marx’ın ölümünden sonra, dostu ve çalışma arkadaşı Friedrich Engels tarafından notlarının düzenlenmesi sayesinde yayınlanabildi. Marx, Kapital’de öncelikle "kapitalist toplumun en küçük hücresi" olarak gördüğü "meta"nın çözümlenmesinden başlayarak, kapitalist üretim ilişkilerini bütün boyutlarıyla inceledi. Kapital’in ilk cildinin önsözünde yer alan ’Anlatılan senin hikáyendir!’ ithafı ise çok konuşulmuştur.