Washington Post gazetesi, BM yaptırımlarına şimdiye kadar yapılan en büyük meydan okumanın Suudi işadamı Yasin Abdullah El Kadı’dan geldiğini yazdı.
Washington Post gazetesi, BM, ABD ve AB tarafından çıkarılan terör örgütleri listelerine ilişkin uygulamasının aksaklıkları ve buna yöneltilen eleştirilere “Terörizm finansmanına ilişkin kara listeler riskte” başlıklı uzun bir haberde değerlendirdi.
1999 yılında benimsenen, El Kaide ve Taliban gibi örgütlerini hedef alan yaptırım programının geleceğini tehlikeye soktuğunu öne süren gazete, İngiltere ve Fransa’daki mahkemelerin de, Avrupa ülkelerinin, ulusal yasaları ihlal etmeden BM yaptırımları ve diğer kara listelerini uygulamasının mümkün olup olmadığını sorguladığını kaydetti.
Washington Post, BM kara listesinin, El Kaide taraftarlarının para toplaması ve transfer etmesini önleme çabalarının omurgası olduğunu belirtirken, BM üyesi tüm ülkelerinin listedeki 503 kişi ve kuruluşuna yönelik seyahat yasağı ve varlık dondurulması kararlarını uygulamak zorunda olduğunu anımsattı.
ÇEŞİTLİ LİSTELER KARIŞIKLIK YARATIYOR
Buna karşın uygulamada ülkelere göre farklı yaklaşımların olduğunu, bazı ülkelerin El Kaide yandaşı olduğu sanılan kişilerin seyahat etmesine ve banka hesaplarına ulaşmasına göz yumduklarına dikkat çeken gazete, BM listesinin yanısıra, ABD, AB, ve İngiltere’nin ayrı listelerinin bulunmasının da karışıklıkları yarattığını kaydetti.
Bu çerçevede, Washington Post, ABD ve İngiltere’nin listelerinde yer alan Hizbullah örgütünün AB tarafından terörist örgüt gibi değerlendirilmediğine dikkat çekti.
BM LİSTESİNE EN BÜYÜK MEYDAN OKUMA EL KADI’DAN
Geçen Ocak ayında 47 ülkenin üyesi bulunduğu Avrupa Konseyi’nin de BM ve AB’nin listelerinin “tamamen keyfi, hiçbir inandırıcılığı olmayan” listeler olduğunu bildirdiğini anımsatan gazete, BM yaptırımlarına şimdiye kadar yapılan en büyük meydan okumanın da Suudi işadamı Yasin Abdullah El Kadı’dan geldiğini yazdı.
ABD’li gazete “53 yaşındaki El Kadi’nin, BM listesine dahil edildiği Ekim 2001’den sonra birkaç ülkedeki milyonlarca dolar tutarındaki varlıklarının dondurulduğunu belirterek, halen El Kadi’nin taraf olduğu davanın göründüğü Avrupa Adalet Divanı’nın da, BM listesini uygulayan AB ülkelerinin, El Kadi’nin “adil yargılanma hakkı”nı ihlal ettiği kararını verdiğini kaydetti.
Washington Post, El Kadi için “Cidde’de yaşıyor ancak İsviçre, Malezya, Arnavutluk, Türkiye ve diğer ülkelerde işleri var. El Kaide’ye finansman yada başka tür desteği verdiğini reddediyor” diye yazdı.
Avrupa Adalet Divanı’nın neden El Kadi’nin kara listeye dahil edildiğini izah etmesi için Aralık ayına kadar AB’ye süre verdiğine dikkat çeken gazete, Avrupa Komisyon yetkililerinin de, bir yanıt hazırladıklarını ancak “zor durumda” olduklarını söylediklerini de aktardı.