ABD Başkanlığı’na Barack Obama’nın seçilmesi, TBMM’deki siyasi parti temsilcileri tarafından benzer değerlendirmelere tabi tutuldu. Türkiye - ABD ilişkilerinde uzman bazı isimlerin ve parti ileri gelenlerinin, Türkiye açısından Obama dönemiyle ilgili değerlendirmeleri de şöyle oldu:
Suat Kınıklıoğlu (AKP Milletvekili): "Ermeni lobisi bastıracaktır. Ancak Obama ve ekibinin böyle bir maceraya atılacağını düşünmüyorum. Türkiye ile tüm ilişkilerin altüst olmasını göze alamazlar, stratejik ortaklığa zarar vermezler. Obama ile Suriye ve İran konusunda Türkiye aynı anlayışta. PKK konusunda da Obama yönetimiyle sorun yaşanacağını sanmıyorum."
Şükrü Elekdağ (Washington eski Büyükelçisi-CHP Milletvekili): "Sözde soykırım konusunda Türkiye dikkatli olmalı. Türkiye-ABD ilişkilerini Irak’ın kaderi belirleyecek. Türkiye yeni yönetime PKK ile mücadelede, "Ya Türkiye, ya Barzani" tercihini yaptırabilmeli."
Deniz Bölükbaşı (MHP): "İlişkilerde sorun teşkil eden, çıban başı gibi görünen bazı konularda rahatlama sağlanabilir. Örneğin Irak, İran politikası, Karadeniz ve Kafkasya politikalarında değişiklik olacaktır. Bu Türkiye açısından rahatlama getirebilir. Ancak ABD’de iktidar, senato ve hem de temsilciler meclisi Demokratların elinde. Bu açıdan Ermeni tezleriyle ilgili sıkıntılarımız olabilir. Afganistan politikasında, Türkiye’nin desteğini artırması istenebilir. Bush yönetimi gibi NATO kuralları dışında uygulamaya gidilmeyeceğini düşünüyorum. Bu hem Türkiye’yi hem dünyayı rahatır."
Onur Öymen (CHP): "Türkiye, bu süreçte kendi çıkarlarına öncelik vererek, ABD’yi dost ve müttefik görmeli, ABD’ye patron gibi yaklaşmamalıdır. ABD’nin yeni Irak politikası da Türkiye açısından çok önemli. Obama vaad ettiği gibi bir iki yıl içinde Irak’tan çekilirse, bu Türkiye’yi de etkiler. Obama’nın Türkiye’nin AB üyeliğini desteklemesi önemli. Türkiye’nin AB üyeliğiyle ilgili ABD ile ilişkilerin geliştirilmesi lazım. Türkiye kararlı, şahsiyetli, ülke çıkarlarını önde tutan politika izlerse, Türk Amerikan ilişkileri olumlu şekilde sürer."