Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün bir kez daha görüşülmek üzere iade ettiği Elektronik Haberleşme Kanunu, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.
Gül’ün iade gerekçeleri uyarınca Komisyon’da yapılan değişiklikler doğrultusunda kabul edilen kanuna göre; Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve görev alanlarıyla ilgili olmak üzere Dışişleri Bakanlığı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı, MİT ve Emniyet Genel Müdürlüğüne elektronik haberleşmede muafiyet tanınacak, bu kurumlar için kanun hükümleri uygulanmayacak.
Alternatif haberleşme
Kriptolu haberleşme yapmaya Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, MİT, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Dışişleri Bakanlığı yetkili olacak. Her türlü elektronik haberleşme cihaz, sistem ve şebekelerinin kurulması ve işletilmesine izin verilmesi, gerekli frekans, numara, uydu pozisyonu ve benzeri kaynak tahsislerinin yapılması ile bunların kontrolü, devletin yetki ve sorumluluğu altında olacak. Ulaştırma Bakanlığı, genel haberleşme altyapısının deprem, sel, yangın, savaş gibi olağanüstü durumlarda kesintiye uğraması riskine karşı, önceden alternatif bir haberleşme altyapısını kuracak, kurduracak ve ihtiyaç duyulan durumlarda söz konusu sistemi devreye sokacak.
Kurumun adı
Telekomünikasyon Kurumu’nun adı, "Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu" olarak değiştirilecek. Kurum, elektronik haberleşme sektöründe, rekabeti tesis etmek ve korumak, rekabeti engelleyici, bozucu veya kısıtlayıcı uygulamaları gidermek için düzenlemeler yapacak. Kurum, etkin rekabet ortamının sağlanması ve korunması amacıyla, etkin piyasa gücüne sahip işletmecilere yükümlülükler getirebilecek, gerekli gördüğü hallerde bu sektördeki rekabet ihlallerine ilişkin Rekabet Kurumundan görüş alacak. Kurum, elektronik haberleşme sağlanması amacıyla yapılan anlaşmaların, rekabeti kısıtlayan, mevzuata ve tüketici menfaatlerine aykırı hükümler içermemesi için gerekli önlemleri alacak. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, elektronik haberleşme sektöründe rekabete aykırı davranış ve uygulamaları doğrudan veya şikayet üzerine incelemeye, soruşturmaya ve rekabetin tesisine yönelik gerekli tedbirleri almaya, görev alanına giren konularda bilgi ve dokümanın sağlanmasını talep etmeye yetkili olacak. Rekabet Kurulu, inceleme ve tetkiklerinde, birleşme ve devralmalara ilişkin kararlar da dahil olmak üzere vereceği tüm kararlarda, öncelikle Kurumun görüşünü ve yaptığı düzenleyici işlemleri dikkate alacak.
Parmak izine noter şartı getirildi
TBMM Adalet Komisyonu, Türk Borçlar Kanunu Tasarısı’nı görüşmeye dün başladı. Komisyon, tasarının parmak izinin gerçerliliğiyle ilgili maddesinde değişiklik yaptı. Buna göre, parmak izinin imza yerine geçebilmesi için "usulüne göre onaylanmış olması" şartı aranacak. Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, parmak izinin benzersizlik özelliği nedeniyle ayrı bir şart getirilmesine karşı çıktı. AKP, CHP ve MHP milletvekilleri ise, okuma yazma bilmeyen veya akli melekeleri yetersiz insanların kandırılma olasılığına karşı önlem olarak bu şartın getirilmesinde ısrar etti. Hükümetin itirazına karşın ortak önerge kabul edilerek, "noter" şartı getirildi.