Antartika'da esrarengiz istasyonDünyanın en güney noktasında, Antartika'nın en karanlık yerinde kurulu Amerikan "araştırma istasyonu" yıllardır sessiz sedasız çalışıyor. Hakkındaki iddialar filmlere, kitaplara bile ilham kaynağı oldu. Ama kimse aslını söyleyemiyor.
McMurdo kutup istasyonu
Güney kutbu Antartika'da yıllardır sessiz sedasız faaliyet içide olan McMurdo Amerikan Araştırma İstasyonu, aynı sessizlik içinde artık 1258 kişinin yaşadığı, her gün kargo uçak seferlerinin yapıldığı, kendi nükleer tesisine sahip, heliportu olan 100 binadan oluşan müthiş ama aynı derecede esrarengiz bir yer haline geldi.
Bilinen şey, burada sayısız uzay projesine destek sağlayacak astronomi ve astrofizik araştırmalarının yapıldığı...
ASTRONOMİ VE ASTROFİZİK ARAŞTIRMALARI YAPILIYOR
Ayrıca atmosferik ölçümlerinin ve hava kirliliği ile ilgili incelemelerin yapıldığı da belirtiliyor. Ancak burada yapılan astronomi ve astrofizik araştırmalarının sonuçları ya da raporları pek açıklanmıyor.
İddialar ise kafaları karıştıracak cinsten. Öyle ki dünyanın bir uçu olan McMurdo İstasyonu ile ilgili bu iddialar, filmlere ve kitaplara konu oldu.
"YILDIZ GEÇİDİ" VE MCMURDO İSTASYONU
Bir iddiaya göre McMurdo İstasyonu aslında, uzay trafiğinin kontrol merkezi olarak faaliyet gösteriyor ve uzaylı varlıklarla temas buradan yapılıyor. Bu iddiaların ayyuka çıktığı 2000'li yıllarda, Hollywood yapımı "Stargate SG-1" filmi bu konuyu işledi. Filmde McMurdo, "Dünya birlikleri" için bir üs olarak gösterilirken, istayona 80 kilometre mesafede ise kayıp kıta Atlantis döneminde kullanılan "Dünyanın ikinci yıldız-gecidi" bulunuyor.
"KAYIP KITA ATLANTİS" VE MCMURDO
"Kayıp kıta Atlantis"i McMurdo ile ilşkilendiren en çarpıcı çalışma ise "Decipher" (Deşifre) adlı kitap. Kitapta, McMurdo'da aslında, Atlantislilerin bıraktığı ve tüm dünyadan gizlenen bir "Dünya Kodu" deşifre edilmeye çalışıldığı anlatılıyor.
"Dark Star" ve "Alien" filmlerinde de McMurdo, merkezi bir uzay trafik kontorlü istasyonu olarak gösteriliyor. McMurdo İstasyonu, John Carpenter'ın "The Thing" filminde de yer alıyor.
Amerikalı yazar Kim Stanley Robinson da "Antarctica" adlı kitabında bu esrarengiz istasyonu ayrıntılı biçimde anlatıyor.
İKİNCİ AMERİKAN İSTASOUNUNUN YARISI YERALTINDA
ABD hükümetinin "Antarktika Programı" çerçevesinde bölgede bir de Amudsen Scott İstasyonu yer alıyor. Burası da McMurdo'ya lojistik destek sağlıyor. Ayrıca özel araştırma projeleri üzerinde çalışmalar yapılıyor. Amudsen Scott İstasyonu'nun en ilginç yerinin ise "Sky Lab" ya da "Gökyüzü Laboratuvarı" olduğu söyleniyor. Bu istasyonun yarısı ise yeraltında.