Belirtiler
- Hastalığın başlangıç safhasında genellikle görünümde bir belirti yoktur.
- Fiziki çalışmaya dayanıksızlık ve süratli, fark edilebilen kalp atışları.
- Kilo kaybı.
- Diyare (ishal)
Pernisyöz anemide olduğu gibi folik asit eksikliği alyuvarların yapısını olumsuz yönde etkiler. Folat olarak da belirlenen folik asit, B vitamini grubunun bir üyesidir. Bunun yokluğu alyuvarların boyları büyümüş fakat sayıları azalmış olma özelliği gösteren bir anemiye sebep olur. Eksiklikler, eğer gıdanızda vücudunuzun ihtiyaçlarını karşılayacak kadar folik asit almazsanız veya ince bağırsaklarınız bunu emmezse meydana gelir.
Teşhis
Folik asit eksikliğinin semptomları pernisyöz anemisinin semptomlarına benzer, bu nedenle, doktorunuz bu iki rahatsızlık arasında bir ayırım yapabilmek için çeşitli kan testleri yapacaktır. Bunlar, kanınızdaki hücreleri saymayı, hücreleri mikroskop altında incelemeyi ve kandaki folik asit tutarını ölçmeyi içine alır. Eğer folik asit anemisi mevcutsa doktorunuz buna yol açan nedeni bulmak için daha başka testler de yapabilir.
Önleme
çoğu kimseler folik asit eksikliğini dengeli bir beslenme uygulayarak alkol tüketimlerini kontrol altına alarak ve hamilelik sırasında doktorun belirttiği takviyeleri alarak önleyebilirler. Eğer sizde folik asit eksikliği varsa buna sebep olan etkeni ortadan kaldırmak önemlidir. Örneğin, eğer folik asit yetersizliğinin gelişmesine yol açan neden alkolizm ise içkiyi bırakmalısınız
Beslenme
Bazı durumlarda yeterli beslenme deva olur. Bu vitaminin bulunduğu temel gıda kaynakları çiğ meyveler ve sebzeler, ciğer ve böbrektir. Folik asit birçok yiyecekte bulunur, fakat aşırı pişirme ile harap olabilir.
İlaç tedavisi çoğu vakalarda, takviye amacıyla her gün ağızdan folik asit verilir. Enjeksiyon yoluyla verilmesi, sadece asıl sebep sindirim yolunda emilmeyi şiddetle engelleyen bir durum ise uygulanır