Bugün sizlere birçok bebekte 0-3 ay arasında en çok rastlanılan bir rahatsızlık olan gaz sancıları hakkında bilgi vermek istiyorum.Bebekler dünyaya geldiklerinde mide-bağırsak sistemleri tam olarak gelişmemiştir.Büyüklerde bulunan sindirime yarayan birçok enzimde bebeklerde henüz tam anlamıyla işlev görmediğinden bebek emmelerden sonra yada özellikle hazır mama tüketiyorsa mamadan sonra kramp şeklinde belirti veren agrılarla başbaşa kalır. Erkek bebeklerde görülme sıklığı kızlara göre daha fazla olmakla birlikte gaz sancıları hafif veya şiddetli olarak bircok bebeğin karşılaştığı bir sorundur.
Belirtiler:
Bebek emmek ister ama kısa bir süre sonra ağlamaya başlar.Bebeğin huzursuzluğunu her halinden anlayabilirsiniz.Bebekler ayaklarını karınlarına çekerek ağlarlar. Bebeğiniz özellikle besin aldıktan sonra bu belirtileri veriyor ve sakinleşmiyorsa bunun gaz sancısı olma ihtimali yüksektir,ayrıca gazı olan bebeklerin karınları sert ve şiş görünür.
Alınacak Önlemler:
-Bebekler mümkün olduğu sürece anne sütü ile beslenmelidir, çünkü anne sütü bebeklerin mide bağırsak sistemine son derece uygun olup kolay sindirilebilir.
-Emziren annelerin özellikle ilk 2 ay içerisinde gaz yapan yiyeceklerden uzak durmaları yada deneyerek tüketmeleri gerekir. Mesela;kuru yada yeşil fasulye, brokoli, karnıbahar, turp, soğan, sarmısak vb. gaza yol açabilecek yiyeceklerdir ve dikkat edilmelidir.
-Emziren anneler emme aralarında ve emmeden sonra bebeğin gazını çıkarmalıdır. Eğer bebek mama içiyorsa bebeğe dinlendirerek biberondan mama verilmelidir.
-Bebeklerin üşümemelerine özen gösterilmelidir.
-İster anne sütü emsin isterse mama bebeklere ara sıra fenchel çayı verilmesi gaz problemlerini aza indirger. Fakat çayların toz şeklinde olan ve asla şeker içermeyeni tercih edilmelidir. Çayın şekersiz verilmesi bebeklerin diş sağlığı açısından oldukca önemlidir.
-Bebeğin karnını saat yönünde zeytin yağıyla ovmak da gaz sancılarını azaltan bir tekniktir.
-Emziren anneler emme aralığını en az 2 saat olarak ayarlamalıdır, aksi takdirde saat başı emen bebeklerde sindirilen ve sindirilmemiş süt karışarak gaz yapabilir.
Bebeklerin huysuzluğu asla sizi paniklendirmemelidir, sakin olmaya çalışın ve uygulayabileceğiniz yöntemleri sıra ile deneyin . Unutmayınız ki sizin sakin yada panik olmanız da bebeği etkileyen başka bir sebebtir. Gaz problemi evde uyguladığınız yöntemlerle yardım edemeyeceğiniz kadar şiddetli ise doktorunuza başvurarak uygun görülen bir ilaç alınabilir.