Bayılma, aynı zamanda senkop da denir, bir çok neden bağlı olabilir. Birden fazla neden de bayılmaya neden olabilir. Bazı durumlarda ise bayılma nedeni bulunamayabilir.
Bayılma sıklıkla görülebilir. Genellikle ciddi olmamakla beraber bayılma sırasındaki düşmeden kaynaklanan yaralanmalardan endişelenilir.
Kan aracılığı ile beyine yeterli miktarda oksijen taşınmadığı zaman bayılam görülebilir. Bilinç kaybı veya “iç-geçme” birkaç dakika gibi kısa bir süre devam edebilir.
Kan basıncındaki ani düşüş de bayılmaya neden olabilir. Bazı anlarda kalp hızı ve kan damarları vücudun oksijen gereksinimlerine uygun olarak hızlı cevap veremeyebilir. Bu durum yaşlı insanlarda daha sık görülür. Bayılma durumu
· Ayağa hızlı kalkıldığında,
· Aşırı sıcak havada çalışma veya oyun oynandığında,
· Hızlı veya derin nefes alıp verildiğinde (hiperventilasyon),
· Üzülme durumunda, kan basıncını kontrol eden sinirler etkilenir,
· Yüksek tansiyon için ilaç alınıldığında
görülebilir.
Öksürme, idrar yapma ve gerinme beyine giden oksijen miktarını etkileyebilir ve bayılma nedeni olabilir. Bu durumların herhangi birisinde bayılma görülür ise endişelenecek durum olma olasılığı azdır. Ancak, birden fazla durumda tekrarlanması durumunda hekime danışılması gerekmektedir.
Eğer, baş hareketleri ile birlikte bayılma görülürse boyun kemikleri beyine giden kan damarlarına baskı yapıyor demektir. Bu durumun yaşanmasında hekime danışılmalıdır.
Kan şekeri düzeyindeki düşme de bayılma nedeni olabilir. Bu durum şeker hastalarının uzun dönem yemek yememesi ile gelişebilir. Bazı reçetelenmiş ilaçlar bayılmaya neden olabilir. Eğer, kullandığınız ilaçlardan kaynaklanan bayılmadan şüpheleniliyorsa hekime danışılmalıdır. Alkol ve kokain de bayılmaya neden olabilir.
Bayılmanın ciddi nedenleri arasında sara nöbetleri, kalp sorunları ve beyine giden kan damarları ile ilgili sorunlar sayılabilir.
Bayılma nedeni nasıl araştırılır?
Hekim, bayılma sırasında olanlar hakkında tam bilgi almak isteyecektir. Öncesinde, o anda ve sonrasında neler hissedildiği üzerinde durulacaktır. Hekim, detaylı bir fizik muayene yapmak isteyecektir.
Bayılınılacağı hissedildiğinde ne yapılmalıdır?
Yere yatmak yeterlidir. Eğer, bu yapılamıyorsa, oturup öne eğilmeli ve baş dizlerin arasında alınmalıdır. Böylelikle kanın beyine gitmesine yardımcı olunulacaktır. Ayağa kalkmakta acele edilmemelidir.
Bayılma durumunda hekime danışılmalı mıdır?
Eğer bir kez bayılma görülmüş ve belirgin bir sağlık yakınması yoksa hekime danışmaya gerek görülmeyebilir. Ancak, özellikle kalp ile ilişkili, yüksek kan basıncı ve şeker hastalığı gibi ciddi sağlık durumlarında hekime danışılmalıdır. Aşağıdaki durumların mevcudiyetinde hekime kesinlikle danışılmalıdır:
· Düzensiz kalp atımı,
· Göğüs ağrısı,
· Nefes darlığı,
· Uyarıcı belirti olmadan ani gelişim,
· Görme bulanıklığı,
· Konuşma güçlüğü,
· Düşünce güçlüğü,
· Başın çevrilmesi ile bayılma,
· Aydan birden fazla bayılma.
Bu bilgi bayılma hakkında genel bilgi vermektedir ve herkes için geçerli olmayabilir. Bu bilginin sizin için geçerliliği konusunda aile hekiminize danışınız ve gerekirse ek bilgi alınız.
< b>
Sinirsel Bayılmalar
Sinirsel bayılmalar ile sinirsel felç, körlük, sağırlık, konuşamama (ses kaybı) birbirinin benzeri ruhsal sorunlardır. Ortak noktası bir bedensel hastalık izlenimi uyandırmaları, geçici ve yineleyici oluşları, bedensel ya da beyindeki bir bozukluktan değil ruhsal yaşamla ilgili sorunlardan kaynaklanmalarıdır.
Sinirsel bayılma ilk rastlayanda sara nöbeti izlenimi uyandırabilir. Olasılıkla ruhsal yaşamsal sorun ya farkına varılmadığından ya çözülemediğinden ya da uygun şekilde ifade edilemediğinden bir bilinç kaybı ya da beden değişmesiyle kendisine ifade yolu bulmaktadır. Örneğin aile içi bir sorun, çökkünlük alttaki neden olabikir. İsteyerek ve bilinçli olarak bayılma ve benzeri belirtilerin üretildiği sanılabilir ama böyle değildir. Bu rahatsızlığın sonucu kişinin sorumluluklarının hafifletilmesi, ona hasta özeninin gösterilmesi, söylediklerinin dinlenilmesi hastalığa bağlı kazançlar olabilir. Bu durumda hastalık bir iletişim biçimi durumuna gelir.