Tifüs pislik, aşırı kalabalık yerlerde yaşamak,açlık ve yorgunluktan meydana gelen bir hastalıktır Tifüs 12-14 gün devam eder. Riteksiyon denilentifüs mikrobu, vücuda girdikten bir süre sonra; hastada halsizlik, başve bel ağrıları görülür, ateşi yükselir. Dudakları kurur, dilipaslanır, yüzü kızarır. 4-5 gün içinde derinin üzerinde ufak kırmızılekeler ortaya çıkar. Bazı hastalarda, sayıklama, bağırma ve tuvaletinialtına kaçırması görülür.
Hasta sağlıklı kişilerden ayrı bir yerde bakıma alınır. Eşyaları,bulunduğu yer dezenfekte edilir. Sulu ve sindirimi kolay yiyeceklerverilir. İyi beslenir, vücut temizliğine çok dikkat edilir.
Bulaşma
Hastalık; akut tifüslü insanların kanını emerek enfekte olan insan bitinin enfeksiyonu diğer insanlara taşımasıyla bulaşır. Enfekte bit, diğer insanlardan kan emerek beslenirken rickettsia'ları cilt üzerine bırakır. Bu kişiler saçlarını ovalarken, rickettsia'ları ya da bit parçacıklarını bitin ısırdığı yerin içine sokarak enfekte olurlar. Herhangi bir hayvan kaynağı yoktur.
Belirtileri:
* Ateş, titreme, baş ağrısı ile birlikte kol, bacak ve sırtta ağrı.
* İlk belirtilerin ortaya çıkmasından beş gün sonra deride döküntüler başlar.
* Döküntüler önce gövdede, sonra kol ve bacaklarda görülür.
* Hastalığın ikinci haftasında döküntüler kaybolur.
* Ateş 40 derecenin üzerine çıkar.
* İkinci hafta biterken ateş düşer ve tehlikeli dönem olan "damar iltihapları" başlar.
* Damar iltihapları öncelikle beyni, böbrekleri, kalp kaslarını ve deriyi etkiler
Korunma
Bitin vücudu istila etmesini önlemek üzere temizlik yapmak çok önemlidir. Vücut bitini kontrol etmek ve yüksek risk altındaki insanların giysilerinde kullanmak üzere pudra haşarat ilaçları vardır.
* Bitle mücadele ederken temizlik şartları da sağlanmalıdır.
* Birer hafta ara ile üç dozda tifüs aşısı yapılmalıdır.
* Tetrasiklin grubu ilaçlar oldukça etkilidir.
* Bitlerle mücadele için DDT kullanılır.
* Hastaya tam yatak istirahati verilir.
* Yiyeceklerin sulu ve kalori yönünden yüksek olmasına dikkat edilir.
Tifüs Tedavisi
Tedâvisinde kloramfenikol ve tetrasiklinler kullanılır. Hastalıktan korunmak için fâre ve sinek mücâdelesi yapılmalıdır. Aşısı da vardır.