1972 yılından bu yana tekstil sektöründe faaliyet gösteren Edip İplik, Lüleburgaz’da sürdürdüğü tekstil faaliyetlerini durdurarak gaydrimenkule girme kararı aldı.
Şirketin performansından 4-5 yıldır memnun olmadıklarını ifade eden şirket ortağı Kenan Koç, "Tekstil konusu gayrimenkul işinde büyümemiz konusunda ayağımıza dolanıyor. Bu nedenle satış kararı verdik. Lüleburgaz’daki tesisi hemen değerlendirmeyi planlıyoruz. Edip iplik’i sadece marka olarak satabileceğimiz gibi komple tesis ile birlikte de elden çıkartılabiliriz. Müşterimizin talebi doğrultusunda tesisi satışa da çıkartabiliriz" dedi. Lüleburgaz’daki tesisi soğuk hava deposu olarak kullanmak isteyen bir şirketten lojistik ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik başvuru da aldıklarını söyleyen Koç şöyle konuştu: " Aslında depo olarak kullanıma yönelik iki başvuru aldık. Ancak, sadece bir tanesi kontrata dökülme seviyesine kadar geldi. Talebin kaç sene kullanıma yönelik olduğunu görüp bu konudaki kararımızı vereceğiz. Soğuk hava deposunda karar kılarsak 1 milyon dolarlık bir yatırım yapmamız yeterli olacak."
Değeri 29 milyon dolar
Edip İplik’i satışa çıkartma planlarını yeni duyurduklarını ve bu nedenle şu anda sonmut bir müşterinin bulunmadığını belirten Koç şöyle devam ettiğ: "Şirketin değeri bugün 29 milyon doları buluyor. Ancak, bu 29 milyon dolarlık hacmin içinde İstanbul’daki 212 projesi de yer alıyor. Şu an Mahmutbey’deki projemiz bizim için daha değerli. Ancak, Lüleburgaz’da da tekstil fabrikamızın kapladığı alanın dışında 200 bin metrekarelik arsamız var. Tekstil fabrikasını depo olarak değerlendirsek bile burada farklı bir proje uygulayabiliriz."
Patronun maaşı çıkıyor
Tekstildeki politikaların ve güney doğudaki teşvik konusunun haksız rekabete yol açtığına dikkat çeken Koç şunları söyledi: "Döviz kuru da geriye dönünce gayrimenkul, tekstilden daha cazip gelmeye başladı. Lüleburgaz’da 5 sene sonra tekstilden bu kadar para kazanamayız. Çünkü sektör artık patronun kendi maaşını çıkarmak için çalıştığı bir şirket haline geldi. Borsada izlediğimizi rakiplerimiz de bir türlü deeğer artırmayı başaramıyor. Piyasa değerimiz son yıllarda negatife döndü."
Üç ortak tekstildeki faaliyetini sürdürecek
EDİP İplik’in halka açık olmayan hisseleri Akın, Çelebi ve Koç aileleri arasında paylaşılıyor. Bu üç aile de ortak kurdukları Edip İplik’in dışında kendi şirketleriyle de tekstil sektöründe faaliyet gösteriyor. Kenan Koç "Ortakların planlarında herhangi bir değişilkik yok. Hepimiz tekstildeki varlığımızı ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Alınan bu karar sadece ortak olduğumuz Edip İplik’i kapsıyor" diyor.