Türkiye'nin tekstildeki en önemli markalarından biri olan Sönmez Filament krizden kurtulamadı. Daha önce iki kez üretime ara veren firma bu kez üretimi tamamen durdurma kararı aldı.
Sönmez Filament, konuyla ilgili olarak İMKB'ye bir açıklama gönderdi. Açıklamada Ağustos ayı başından bu yana piyasa şartlarındaki olumsuzluklar nedeniyle üretime ara verdiklerini belirten şirket yetkilileri, bugün itibariyle piyasa koşullarında bir iyileşmenin tespit edilemediğini, aksine belirsizliğin daha da arttığını vurguladı.
Dampingli ithalat artışının yanında elektirik ve doğalgaz zamlarının da kendilerini olumlu bir beklentiden uzaklaştırdığı belirtilen şirket açıklamasında, şu ifadeler kullanıldı:
"2003 yılından bu yana zarar ediyor olmamıza rağmen kapasite daraltılması, verimlilik artışı gibi tedbirler ne yazık ki zararlı durumdan çıkabilmemiz için yeterli olmadı. 6 Kasım tarihine kadar üretime verilmişolan aranın sürekli hale getirilmesine ve bugün itibariyle bütün üretim faaliyetlerimizin tamamen ve sürekli olarak sona erdirilmesine, kalması zarurui personel dışındakilerin iş akitlerinin fesh edilmesine karar verilmiştir."
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/kriz_receteee.gifHİSSELER İŞLEME KAPATILDI
Sönmez Filament'in üretimi tamamen durdurduğunu açıklamasının ardından İMKB'de işlem gören hisseleri de ek açıklama istenmesi nedeniyle işleme kapatıldı. Sönmez Filament hisseleri yüzde 1.85 düşüşle 0.53 YTL'den işlem görüyordu.
Ağustos başında 0.92 YTL olan hisseler, 26 Eylül 2007'de 2.46 YTL'ye kadar yükselerek tarihi zirvesine ulaşmıştı.
HİSSEDARLAR NE OLACAK?
Sönemz Filament'in yüzde 25.91'i halka açık ve bu faaliyet durdurma kararı da hissedarları birebir olarak etkileyecek.
Konuyla ilgili olarak hurriyet.com.tr'nin sorularını yanıtlayan Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı (BORYAD) Ali Bahçuvan, bundan sonra şirketin hisse sırasının kapanacağını ve yatırımcılar için bekleme döneminin başlayacağını söyledi. Şirketin elindeki varlıkları satıp tasfiye ettikten sonraki duruma bakılacağını söyleyen Bahçuvan, şöyle devam etti:
http://dosyalar.hurriyet.com.tr/haber_resim/rfytfhymgy-j.jpg"Eğer bu tasfiyeden sonra para kalırsa borsadaki hissedarlar buradan pay alabilir. Hatta bu pay şirketin hisse senedi değerinden daha fazla da olabilir. Ancak para kalmazsa yatırımcılar için de yapacak bir şey yok. Belki geçmişte yönetim kurulunun yanlış kararlar aldığını iddia ederek ilgili hukuki yollara başvurabilirler."
Bahçuvan, bundan sonra kriz nedeniyle bu tip haberlerin gelebileceğine işaret ederek borsa yatırımcılarının şirket seçerken dikkatli olmalarını önerdi.
Zararı ikiye katlandı
Sönmez Filament'in sermayesinin yüzde 27.99'u Celal Sönmez'e, yüzde 17.96'sı Sönmez Endüstri Holding'e, yüzde 15.43'ü Sönmez A.S.F.'ye, yüzde 12.91'i Sönmez Pamuklu'ya ait. Sönmez Filament'in yüzde 25,91 hissesi ise İMKB'de işlem görüyor.
Sönmez Filament'in satış gelirleri, bu yılın ilk yarısında, 2007'nin aynı dönemine göre yüzde 13,2 oranında azalarak 23.8 milyon YTL'ye indi. Şirketin zararı ise yüzde 118 oranında artarak 2 milyon 691 bin YTL'ye çıktı.
Sönmez Filament'te 30 Haziran 2008 itibari ile 229 personel istihdam ediliyordu.
SPORA BÜYÜK KATKI YAPMIŞTI
Sönmez Filament ismi sadece sektörle ilgilenenlerin değil sporseverlerin de yakından bildiği marka. Geçmiş yılarda özellikle futbol ve voleybol takımları olan Sönmez Filament, voleybolda 1 kez lig şampiyonluğuna ulaşmıştı.
Sönmez Filament futbolda da ikinci lige kadar yükselme başarısını göstermişti.
SÖNMEZ HOLDİNG ŞİRKETİ
Sönmez Holding şirketleri arasında yer alan Sönmez Filament 1972 yılında kurulmuştu. Türkiye’nin ilk polyester chips, iplik ve elyaf üreten entegre kuruluşu
olan şirketin kuruluş amaçlarının başında, yüksek kalitede her türlü polyester ipliği üretmek geliyordu.
Sönmez Filament'i kapatma kararı alan Sönmez Holding Bursa'nın en köklü ve en büyük gruplarının başında geliyor. Ali Osman Sönmez tarafından kurulan grup, tekstil, turizm, otelcilik, medya, inşaat ve enerji alanlarından 19 şirketle faaliuet gösteriyor.