700 milyar dolarlık bankaları kurtarma paketi ABD’de haftalarca süren tartışmaların ardından çıkarken, Amerika’nın finans devlerinin yöneticilerine 40 milyar dolar borcu olduğu ortaya çıktı. 2007 yılı sonu itibarıyla bankaların üst düzey yöneticilerine maaş ve emeklilik ikramiyesi dahil paketinin yüzde 6’sı kadar borçlu olması kaygıyla karşılandı.
DEVLETİN yaptığı sermaye enjeksiyonuyla ’hayat öpücüğü’ verildiği söylenen Amerikan’ın finans devlerinin yöneticilerine 40 milyar dolar borcu olduğu ortaya çıktı. Pek çok çevrede eleştirilen 700 milyar dolarlık kurtarma paketinden faydalanan bankaların 2007 yılı sonu itibariyle üst düzey yöneticilerine maaş ve emeklilik ikramiyesi dahil 40 milyar dolar borcu bulunuyor. Wall Street Journal gazetesinin yaptığı hesabın doğru olması halinde yardım paketinin yüzde 6’sı gibi bir rakam yöneticilere gidecek. CEO’ların ve üst düzey yöneticilerin 10 milyonlarca dolarlık maaşları, aldıkları prim ve ikramiyeler yaşanan kürüsel finans krizinde en çok eleştirilen konularından biri oldu. Amerika’da Kongre’deki önemli isimler ve bazı hükümet yetkilileri yardım alan finansal kuruluşların bu yıl yöneticilere ne kadar ikramiye vermeyi planladığını açıklamasını istedi.
Hisse senedi gelirleri
Bankaların yöneticilere ödemesi gereken miktarların bazıları şöyle: "Goldman Sachs Group Inc.’de 11.8 milyar dolar, J.P. Morgan Chase & Co.’da 8.5 milyar dolar ve Morgan Stanley’de 10- 12 milyar dolar." Borçların büyük kısmı ikramiyeler, emeklilik ve sonradan ödenecek tazminatlar gibi önceki yılların ödemelerini içeriyor. Borcun bir kısmı hisse senedi gibi piyasadaki dalgalanmalardan etkilenen enstrümanlar. Bu yıl piyasalarda yaşanan çöküş, hisse senetlerinden elde edecekleri gelirin düşmesi anlamına da geliyor. Bunun toplam borç üzerinde ciddi bir gerileme yaratacağını düşünenler de var.
Ödeme garantisi veriliyor
Yöneticilerin yüksek maaşlarına ek olarak, yüksek emeklilik ikramiyesi, hisseden pay, pirim ve teşvik uygulaması sadece finans sektöründe değil pek çok sektörde yaygın bir şekilde uygulanıyor. Yöneticiler yıl sonunda bu gelirlerini, daha sonra tahsil edilmek üzere şirkette bırakabiliyorlar ve yıllar içinde büyük miktarlara varan hesaplar oluşuyor. Hatta bazı firmalar, bu hesapların ödenmesi için yöneticileri yüksek garantiler veriyor.
9 bankaya 125 milyar
Amerika Hazine Bakanlığı J.P. Morgan ve Citigroup’a 25’er milyar dolar enjekte ederken, kredilerin devamlılığını sağlamayı hedefliyor. Amerika Hazine Bakanlığı’nın 9 büyük bankaya aktaracağı miktar 125 milyar doları buluyor. Buna yakın bir tutar da mürácat eden diğer bankalar için ayrıldı.
Altın paraşüt olmayacak
ABD Kongresi’nden hiç de kolay çıkmayan kurtarma paketinin tartışıldığı günlerde, en çok dile getirilen eleştirilerden biri, tepe yöneticilerinin yüksek maaşlarıydı. Şirketleri zarara uğratsalar bile CEO’lar milyonlarca dolarlık maaşlarını almaya devam etmişti. Kurtarma paketinde yöneticiler için ’altın paraşüt’ olmaması gerektiği özellikle vurgulanmıştı.